BİBERİYE YAĞI

Türk mutfağında baharat ve etlerin yanında koku lezzet verici olarak kullanılan bitkimiz aromaterapy kullanımında da çok değerlidir. Lamiaceae familyasına ait olan bitki Akdeniz bölgesinde bolca yetişir. Biberiye bitkisinin 1.8 sineol kemotipinin yapraklarının distilasyonu ile elde edilen uçucu yağımızda 1.8 sineol oranı %33 , alfapinen %10 oranındadır. Ayrıca yapısında limonen, borneol kafur ve karyofillen bulundurur. Konsantrasyon arttırıcı ve hafıza güçlendirici olarak koklama ve difüzör yardımıyla kullanılabilir. Alzheimer hastalarında da bu özeliklerinden dolayı kullanılabilir. Yorgunluk ve halsizlik şikayetlerinde bergamot yağıyla beraber kullanılabilir. Ağrı kesici özelliğinden dolayı bademyağı veya farklı sabit yağlarla masaj yoluyla uygulanabilir. Antiviral ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı dezenfektanların yapısına girebilir. Biberiye yapısında bulunan 1.8 sineoldan dolayı dikkatli kullanılmalıdır. Oksit yapısındaki sineol bebek ve küçük çocuklarda çok fazla soluma yapılması durumunda solunum güçlüğü yaratabilir. Direkt ve cok inhale etmemek gerekir..

**